Despre vară și alte fantezii

palarie-pentru-plaja

Introduc  vara în categoria fanteziilor fiindcă este anotimpul care mă renaște, mă redă pe mine însămi în forme ingenioase, mă plăsmuiește în reverii continue, mă răcorește cu amoruri și mă sufocă cu doruri.

Astăzi simt în piept o durere vecină cu leșinul. Sunt 15 grade, am pantaloni lungi de trening și pentru a părea ridicolă,

port această pălărie pe post de accesoriu etern. Nu vreau să-mi pierd vara și țin de ea nu doar cu dinții, ci și cu pălăria, cu costumul de baie roz bombon, cu unghiile albastre, cu machiajul portocoliu sidefat, cu geanta de plajă, cu reveria nisipului, cu berea Radler, cu fresh-urile de la terasă, cu muzica dată la maximum în boxe, cu brățările multicolore, atârnate de ambele mâini, fără vreo noimă, cu sarea în păr și clorul piscinelor în nas, cu nopțile albe și diminețile prelungi, cu concediul intens și preaplin de lene luxoasă, cu dorul de Vamă și cu visele netrăite încă. Prea scurtă e vara pentru cei care au atâtea de trăit, prea scumpe clipele de răsărit și apus, prea unice îmbrățișările furișate, prea dulci săruturile gimnaziale, prea intense atingerile profane, prea tot.

Vara… Deschidem ferestrele noaptea cu trupul vlăguit de căldură, dar cu plinul făcut în suflet. Vara e fantezia în care petrecem și bem ca oamenii părăsiți de griji, râdem și iubim ca adolescenții, alunecăm în visare asemenea Perseidelor de august și trăim cât zece luni la un loc. Luăm cu asalt terasele, plajele, fustițele.

Vara… Facem cele mai neinspirate tranzacții: împrumutăm iubiții altora ori îi furăm definitiv; vindem rațiunea la preț de nimic și cumpărăm ieftin iubiri îndrăznețe; ne împrumutăm de la banca aventurilor și rămânem datori o viață.

Vara… Mereu intervine și ne avortează logica, stresul, moderația și grija. Și ne abandonează exact când suntem pe culmile euforiei.

Vară, iar m-ai rănit cu plecarea ta! Dar știu că vei reveni, timidă și spășită, pentru a-mi da șansa unui rămas-bun veritabil…

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *