”Bestia aia nu mi-a violat doar trupul, mi-a violat și sufletul”

woman-being-attacked

 

Oricât de puternică ar fi o femeie, când vine vorba despre dezgolire și intimitate, ea devine vulnerabilă. Nu degeaba cele mai tensionante filme de groază sunt cele în care agresorul intră în baie, în timp ce femeia se află goală, în cadă.

Dacă se mai întreabă cineva de ce o femeie violată nu are curaj să iasă în față și să spună lumii ce-a pățit, sunt aici pentru a împărtăși cu voi experiența unei prietene, care-mi spunea printre lacrimi: ”Bestia aia nu mi-a violat doar trupul, mi-a violat și sufletul.”

După luni de zile de terapie la psihologi renumiți pentru expertiză în acest domeniu, prietena mea a înțeles de ce nu a avut curaj și probabil nu va avea vreodată, să meargă la poliție și să-l reclame pe cel care i-a distrus niște ani din viață.

Când treci prin așa ceva, îți pierzi încrederea nu numai  în întreaga populație de pe planetă, ci și în tine, ca femeie. Pierzi puterea de a lupta, de a spera, de a povesti. Uiți că există soare pentru că tot ce ai în minte e privirea lui animalică și senzația aceea de greață, pe care le porți cu tine pretutindeni: noaptea, în somnul agitat, ziua în fiecare secundă depresivă, la piață când te uiți peste umăr și tremuri la orice adiere de vânt care-ți atinge pielea, la muncă când șefii îți taie 20 la sută din salariu pentru lipsă de concentrare , acasă – unde te simți singură pe lume, zdrobită, făcută una cu pământul, încarcerată în negura amintirilor, incapabilă să zărești vreo ieșire.

Când treci prin așa ceva, începi să urăști. Urăști sistemul, urăști conducerea țării pentru că nu a știut să dea legi mai aspre, care să te protejeze, urăști poliția că nu a fost acolo când s-a întâmplat, îți urăști mama fiindcă te-a născut și ce e cel mai grav, te urăști pe tine pentru  ceea ce ai devenit: o ființă slabă, pentru care viața a luat sfârșit.

Nu rușinea este sentimentul care nu te lasă să povestești, ci neputința. Pur și simplu, sufletul tău e mort. Nu-ți pasă că dacă vei tăcea și alte femei ar putea s-o pățească, nu-ți pasă că bestia va scăpa nepedepsită pentru că oricum nu mai crezi în justiție, nu-ți pasă de absolut nimic. Și cu cât timpul trece, cu atât ți se pare aiurea să faci reclamații. Într-un târziu te vei vindeca pe jumătate și vei decide că viața trebuie să meargă mai departe. Îngropi în tine tot, pentru că ”a vorbi despre asta înseamnă a dezgropa”, iar ăsta e ultimul lucru pe care ți-l dorești.

Îi felicit pe cei care au demarat campania NUINSEAMNANU, este un prim pas timid către ceva. Rădăcinile răului sunt însă atât de puternice, încât trebuie să luptăm pe mult mai multe fronturi! Împreună putem schimba ceva! Dă și tu mai departe!

This Post Has 3 Comments

 1. Pingback: Despre șapte, Văleni și viol. | Fără titlu

 2. adina

  nu, nu sunt bestii astfel de persoane,…de fapt nu sunt nici persoane, nu au nume. stiu ca sunt barbati, sunt puternici iar daca mai au si influenta, e floare la ureche sa scape nepedepsiti. si pe urma tot ei vin si spun ca esti o curva daca ai avut mai multe relatii, sau mai rau…iti scot ochii atunci cand nu vrei sa aduci pe lume copii, mai ales fete. pentru ce? ca de fapt….esti o proasta ca ai incercat candva sa iubesti…sa te atasezi sa ai incredere din nou in ei. a fi femeie cam asta insemna pana acum, si…intotdeauna este loc si de mai rau, sau mai bine. depinde…
  ai uitat cum se gateste din cauza ca nu ai mai putut manca, mancarea nu mai avea gust cand iti aduceai aminte…si tot tu ca femeie esti proasta ca nu stii sa gatesti, sa speli sa calci. uiti cand tea interesat sa fie ordine la tine in casa pentru tine ca fiinta si nu pentru cei care iti calca pragul casei…in concluzie: uiti ca/sa mai existi………

 3. NUinseamnaNU

  Bună!

  Îți mulțumim pentru participarea în faza inițială a campaniei ”NU înseamnă NU”!
  Articolul tău a însemnat mult pentru noi, dar suntem siguri că a făcut diferența pentru cel puțin o persoană care avea nevoie de încurajare!

  Suntem gata să facem următorul pas în campania noastră, și avem nevoie de ajutorul tău:

  Vrem să construim o comunitate online, pentru ajutorul și susținerea victimelor violenței sexuale. Vrem să alcătuim acolo grupuri de suport private, unde victimele să poată să fie ascultate și susținute.

  Dacă ne ajuți, acesta este doar primul pas, pentru că din această comunitate și prin ajutorul articolelor tale, vom reuși să ajungem la acele persoane care sunt gata să se întâlnească cu noi față în față, și să ne povestească experiența lor: primul grup de suport pentru victime, cel pilot, va fi în București.

  În acest scop am pregătit o serie de teme de interes pentru public și victime, cu informații concrete despre care poți scrie. Scopul ar fi să le spunem tuturor că existăm, și încercăm să facem o schimbare.

  Pentru mai multe detalii, avem nevoie să continuăm să comunicăm cu tine, așa că te-am ruga să te înscrii în lista noastră de e-mailuri, pe care o găsești aici: http://nuinseamnanu.ro/nuinseamnanu-a-ajuns-la-faza-a-doua/.

  Te rugăm să ne susții în continuare, și îți mulțumim pentru tot, pe această cale!

  Echipa NU înseamnă NU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *