Femei care au schimbat istoria

Se spune ca femeia este sexul frumos, iar barbatul sexul puternic, dar de-a lungul istoriei, foarte multe femei au reusit sa arate ca nu sunt doar frumoase sau placute, ci sunt si femei inteligente si luptatoare.

Cu multe secole in urma, femeile erau tratate ca niste bibelouri de portelan, nu aveau multe drepturi, iar puterea cuvantului era limitata. Dar cateva curajoase au reusit sa schimbe putin cate putin in toate ariile puterii in care erau doar barbati. In politica femeile nu aveau nici nu se puteau gandi la asa ceva? Pentru asta a aparut Cleopatra, Regina Elizabeta I care sa darame acele mituri. Filosofie sau literatura? Femei frumoase si curajoase si-au spus parerile raspicat in folosul comunitatii din care faceau parte.

Una dintre primele si cele mai puternice femei din lume a fost Cleopatra. Nascuta in anul 69 I.C. in Alexandria, regina a fost ultimul faraon al Egiptului, o femeie ambitioasa, puternica si dornica de lucruri marete pentru poporul ei. Regina la doar 17-18 ani, Cleopatra vorbea 9 limbi straine, era o tanara carismatica, seducatoare si ii incanta pe toti cei din jur prin vocea ei melodioasa

Cleopatra_1241020777_3_1963

Elizabeta I, „Regina Virgina a Marii Britanii„, care si-a dedicat intreaga viata unui regat in care si-a pus toate sperantele si increderea deplina, a fost una dintre femeile care a avut un cuvant de spus intr-un anturaj al barbatilor. Ambitioasa si curajoasa, Regina Angliei a transformat o insula izolata si evitata de lume, intr-una dintre cele mai puternice si prospere natiuni ale Europei. A castigat increderea supusilor sai si a luptat impotriva dusmanilor patriei, pentru binele poporului, invingand Armada Spaniola.

elisabeta

O femeie care, peste noapte, a trebuit sa fie in fruntea democratiei celui mai mare popor din lume, Indira Gandhi a devenit un simbol cel putin al libertatii femeilor din India, daca nu din intreaga lume. In timp, a demonstrat puterea perseverentei si a dat dovada de o gandire educata bine folosita si intentionata.

Indira-Gandhi-3

Un luptator al dreptatii impotriva engleziilor, Ioana D’Arc a condus rezistenta impotriva invaziei engleze in Franta in Razboiul de 100 de ani. Desi in ziua de azi, ea ar fi considerata o schizofrenica, aceasta brava luptatoare a considerat ca este misiunea ei divina de a apara poporul francez de aceasta invazie. S-a tuns, s-a imbracat in haine barbatesti si a condus, victorioasa, batalia de la Orleans din 1429.

ioana_darc

Mandrie si prejudecata” sau „Emma” sunt doar doua dintre cele mai frumoase opere de literatura ale marii scriitoare Jane Austen. A devenit, chiar si in vremea ei, o cunoscuta si foarte apreciata scriitoare, foarte populara si cultivata. Prin curajul ei de a-si exprima sentimentele, gandurile si ideile, a fost una dintre femeile care a pavat drumul scriitoarelor din intreaga lume de acum.

jane-austen--399--t-600x600-rw

Helena Rubinstein, femeia care a intemeiat una dintre primele companii de cosmetice, a condus aceasta afacere catre cotele succesului si s-a folosit de averea sa pentru a face generoase contributii caritabile in domenii precum arta, educatie si sanatate.

195-helena-rubinstein-960x605-2

CoCo Chanel, cea mai vestita si cea mai de succes femeie din industria modei, a devenit un simbol si un pilon de referinta al elegantei, indraznelii si al curajului. Ideile ei revolutionare au ajutat-o sa devina ceea ce nu va egala nimeni. Faimoasa creatoare de moda a schimbat stilul de imbracaminte femeilor luand modele masculine si transformandu-le pentru a le avantaja pe femei.

Coco Chanel

A primit 12 nominalizari la premiile Oscar si i-au fost inmanate 4 statuete, onorand talentul in cariera sa cinematografica. Katharine Hepburn a fost una dintre stelele hollywoodiene care nu se vor stinge niciodata. Independenta si neconventionala, a fost numita cea mai buna actrita de catre Institutul de Film American.

Katharine_Hepburn_promo_pic

Una dintre putinele, dar renumitele persoane in aceasta arie, Simone de Beauvoir a fost un filosof existentialist important al secolului XX. In urma relatiei ei atat intelectuale, cat si amoroase cu Jean Paul Sartre, a scris cartea „Al doilea sex„, care a adus asupra ei atat o multitudine de laude, cat si critici. In aceasta carte este descrisa traditia sexismului in societate de-a lungul istoriei.

Prima femeie prim-ministru a Marii Britanii, denumita si „Doamna de fier„, Margaret Thatcher a fost una dintre persoanele initiatoare ale gandirii libertarianismului, a crezut in schimbul liber intre piete si in puterea responsabilitatii individual. A pastrat o legatura puternica si deschisa cu presedintele Americii din aceea perioada, Ronald Reagan.

Margaret_Thatcher-2

 

Una dintre cantaretele preferate pentru multi, supranumita „Prima doamna a Blues-ului„, Billie Holiday a realizat una dintre cele mai gingase, marete si de substanta averi a tuturor timpurilor. A fost considerata o privighetoare dintre cele mai talentate, cu o voce expresiva, puternica si de invidiat, ce a definit genul muzical jazz.

Billie_Holiday,_Downbeat,_New_York,_N.Y.,_ca._Feb._1947_(William_P._Gottlieb_04251)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *